
Cafe bar restoran sektöründe kullanılan POS sistemleri 3 farklı şekilde kurulabilir. POS PC,bütünleşik ve bulut (cloud) olarak adlandırılan bu sistemlerin detayları aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- POS PC Sistemleri:
POS PC sistemleri Windows tabanlıdırlar ve bir POS donanımı içerisinde çalışırlar. Altyapısı Windows olduğundan bu cihazlar restoran otomasyon sistemi haricinde standart bir bilgisayar gibi de kullanılabilen satış noktası terminalleridir. Bu sistemler Windows tabanlıdırlar ve bu nedenle daha esnek bir yapıya sahiptirler. Örneğin bu sistemlerde Word, Excel gibi farklı programlar da pos yazılımı ile birlikte aynı cihaz üzerinde çalıştırılabilir. PC POS’larIT departmanı olan büyük yapılı işletmelerde veya POS PC haricinde farklı programlar da kullanması gereken işletmeler veya kasada sahibinin oturduğunu daha butik işletmelerde rahatça kullanılabilir. Ancakbütünleşik olmayan bu sistemlerin donanımlar ile internete bağlanılabildiğinden sistem virüslere karşı bütünleşik sistemlere göre daha açık bir yapıdadır.
- Bütünleşik POS Sistemleri
Restoran cafe bar sektörü için geliştirilmiş yazılım ve donanımlar birbirleri ile entegre bir şekilde bütünleşik olarak da satın alınabilir. Bütünleşik sistemden kastımız, POS ekranında çalışan yazılım, yalnızca restoran otomasyon sistemini çalıştırır ve bu sistem herhangi bir tarayıcıyı desteklemez, Windows tabanlı değildir. POS donanımı ve POS yazılımı birbiri için üretilmiştir ve satıcısı tek bir firmadır. Böylece yıllar içerisinde yazılıma güncellemeler dahi yapılsa donanım ve yazılım arasında uyumsuzluk olmaz.
Teknik olarak POS PC ve Bütünleşik sistem arasındaki fark yalnızca donanım ve yazılımın restoranda kullanımı ile ilgilidir. Her iki sistemin arka ofisleri birbiriyle aynıdır. Her ikisinde de kapsamlı raporlar alınabilir ve birçok veri analiz edilebilir.
- Bulut POS Sistemleri
Teknolojinin ilerlemesi ile veri depolama sistemleri bulut teknolojilere doğru evirildi. Bu teknoloji son yıllarda restoran otomasyon sistemlerinde de yaygın olarak kullanılmaya başlandı diyebiliriz. İlk yatırım maliyetlerinin çok düşük olduğu bulut POS sistemleri, restoran, cafe ve barların satış veya ciro bilgilerini anlık olarak takip etmelerini sağlar.
Bazı Bulut (Cloud) POS sistemlerinde offline çalışma özelliği bulunur. Bu özelliğin işletmeniz için oldukça önemli olduğunu belirtmeliyiz. Offline çalışan Bulut POS kullandığınızda işletmenizde internet bağlantısı kopsa dahi siparişler sistem üzerinden alınmaya devam edilebilir. Ardından internet bağlantısı tekrar sağlandığında offline girilen tüm siparişler sisteme aktarılır, veri kaybı yaşanmaz. Bu önemli özelliğe sahip olabilmeniz için bulut POS satın alırken, offline çalışma özelliği olan yazılımları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Diğer yandan, Bulut sistemlerinde veri kaybı ihtimali daha düşüktür. Sistem, hizmet sağlayıcıların yüksek güvenlikli serverlarında tutulur ve periyodik olarak yedekleme yapılır.
On-premises pos sistemleri (bulut) POS’larAndroid ve IOS işletim sistemleri ile çalışırlar. Yalnız IOS yazılımları çalıştıran donanımlar daha Andorid cihazlara göre çok daha maliyetlidir. Bu nedenle hem ekonomik hem de kolay kullanıma sahip Android tabanlı yazılımlarişletmeniz için daha az maliyetli olurlar.Android yazılımların bir diğer avantajı ise pek çok farklı marka donanım ile çalışabilmesidir. Özetle Android yazılım, pek çok marka cihazla çalışabilirken IOS sadece bir markanın cihazlarıyla uyumludur. Bu da işletmenizi tek bir marka donanıma bağlı bırakır.
Bu yazımızda, POS nedir, POS sistemleri nasıl çalışır gibi sorularınıza yanıt bulmaya çalıştık. Detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız bize her zaman danışabilirsiniz. Web sitemizdeki iletişim formunu doldurarak veya bize mail atarak sorularınızı bize iletebilirsiniz.