[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Metin” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Konuk ağırlama ve perakende sektöründe en büyük hacmi kaplayan gıda endüstrisi olduğundan Pos Otomasyonu kullanımı toplamda en yoğun bu sektörde görünmektedir. Satış, stok, sipariş, servis, mutfak, kasa gibi sektörün tüm alanlarında aktif ve düğer tüm çalışma alanlarına entegre bir biçimde çalışan sistemler, Pos otomasyon sistemlerini oluşturmaktadır. Sistem bunun yanı sıra tüm raporlama, istatistik ve analiz bilgilerini oluşturduğu ve kayıt altında tuttuğu için işletmelerin bilgi ve belge işlerini de otomatik olarak yürütmektedir.
Pos otomasyonunun bu işlevleri, yönetici ve çalışanlara gerekli tüm araçları sağladığından bu araçlar kullanılarak işletme ile ilgili çok daha sağlıklı bir yönetimin gerçekleşmesi de mümkün olmaktadır. Ayrıca sağladığı zaman, işgücü ve diğer tasarruflar ile işletme ekibinin, güzel zaman geçirmek amacıyla mekanlarını ziyaret eden müşterilerin refahına yoğunlaşmaları için gereken enerjiye yer açar. Ayrıca oluşturduğu analiz, rapor ve istatistiklerle daha doğru kararlar almayı sağlar. Yakın ve uzak gelecek planlarının netleşmesi için gereken fikir oluşumlarına destek olur.
Teknolojinin gelişmesi ve alışkanlıkların değişmesi birlikte gerçekleşmiş ve günümüzde farklı akımlar ortaya çıkmıştır. Geleneksel metotlar ve yeni trendler her zaman bir denge halinde sektörde var olmaktadır. Gıda endüstrisinde işletmeler de daha özgün anlayışları benimseyerek belli mutfaklara, belli kültürlere yönelik hizmet vermektedir. Pos otomasyon sistemleri de sektöre özel çözümler üreterek farklı çalışma alanlarının performanslarını arttıracak teknolojiler sunmaktadır.
Wireless Pos, arka ofis yazılımları, merkezi sistem ve ek donanımlar ile çeşitli araçlar, işletmelerde farklı işlevler üstlenerek kolaylıklar sağlamaktadır. Mobil Pos’lar daha çok servis elemanı çalıştıran gıda işletmelerinde kullanılmaktadır. Self-servis işletmeler çoğunlukla servis elemanı çalıştırmadıklarından yalnızca sabit Pos cihazlarını kullanmaktadır. Birden fazla şubesi olan işletmeler merkezi sistem ile tek merkezden kontrol ve denetleme yürütebilmektedir. Web tabanlı arka ofis yazılımları ile ise tüm satış, stok, promosyon işlemleri düzenlenebilmektedir. Arka ofis yazılımları en çok restoran sektöründe kullanılmaktadır.
Yazarkasaların ilk ortaya çıkış sebebi olarak işletmelerin satışlarını kontrol ve denetleme ihtiyacı duyması olarak gösterebiliriz. Devletler de işletmelerden alması gereken vergiler için kurduğu vergi sistemi dahilinde işletmeler üzerinde bir kontrol ve denetleme sistemine gereksinim duymaktadır. Günümüz yazarkasaları olan Pos sistemleri (ödeme kaydedici cihazlar), devlet tarafından işletmelere bir yükümlülük olarak getirilmiştir. Eskiden sadece fiş basarak satışlarını belgelendiren yazarkasalar artık Pos sistemleri dahilinde satış verilerini vergi kurumlarına otomatik olarak göndermektedir. Yeni nesil yazarkasa olarak da bilinen cihazlar, devlet tarafından mükelleflerine zorunlu kılınsa da işletmelere birçok olumlu etkisi bulunmaktadır.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]